miercuri, 2 noiembrie 2011

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi s-a născut pe 2 octombrie 1869 în Porbandar, un orășel situat pe coasta de vest a Indiei.
A inițiat mai mult miscări de revoltă neviolente: „Non-Cooperation”, Swaraj, Quit India movement, Salt March. Mai este cunoscut de asemenea pentru mișcarea pentru drepturile civile din Africa de Sud.
Mahatma Gandhi era adeptul hainelor modeste, vegetarianismului, altruismului și a non-violenței.

În 1888 pleacă la Londra unde va studia dreptul la University College London.



După terminarea facultății Gandhi pleacă în Africa de Sud unde a fost întâmpinat de discriminare pentru simplul fapt că era indian. În timp ce călătorea cu trenul spre Pietermaritzburg, Gandhi a fost aruncat din tren deoarece a refuzat să se mute din vagonul de clasa întâi în cel de clasa a treia, chiar dacă biletul său era pentru vagonul de clasa I. Gandhi a găsit o trăsură care să-l ducă spre Pietermaritzburg, dar nici aici nu a stat prea mult pentru că a fost bătut din cauză că nu a cedat locul unui european.

Văzând cu câtă nedreptate sunt tratați indienii, el a luat parte la mișcarea drepturilor civile din Africa de Sud pentru eliberarea indienilor.

În India, Mahatma Gandhi, a înființat o mișcare numită „Non-Cooperation” împotriva guvernării britanice în India. El a sfătuit indienii să boicoteze toate produsele făcute în străinătate, în special cele britanice; de asemenea i-a rugat pe indieni să nu mai poarte haine vestice, ci să se îmbrace în haine tradițional indiene. Au mai fost boicotate și instituțiile de învățământ britanice și sălile de judecată.


În 1930 autoritățile britanice au impus o taxă pe sare în India. Ca răspuns, Gandhi, a lansat o nouă Satyagraha (protest bazat pe filosofia lui Gandhi) în martie 1930. Între 12 martie și 6 aprilie a avut lor Marșul Sării (Dandi Yatra) de la Ahmedabad la Dandi. Autoritățile britanice s-au supărat foarte tare, iar peste 60 000 de indieni au fost aruncați în închisoare.

 (Marșul Sării)

În timpul celui de-al doilea război mondial , guvernul britanic a cerut ajutorul lui Gandhi în speranța că India va ajuta Marea Britanie în acest război. Gandhi a profitat de acest moment istoric, când guvernul britanic era slăbit, și și-a intensificat mișcările de independeță a Indiei. Totuși, Gandhi a fost de acord să ajute Marea Britanie deoarece și-a dat seama că naziștii prezentau un pericol mai mare decât britanicii. 



Al doilea război mondial a marcat India printr-o serie de mișcări pentru independență. Mii de oameni au fost arestați și omorâți de către britanici datorită acestor mișcări. 

Gandhi a murit împușcat de Nathuram Godse pe 30 ianuarie 1948. Chiar dacă Gandhi a plecat dintre noi, ideile lui rămân încă în viață și sunt sursă de inspirație pentru întreaga lume. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu